De flesta har säkert hört talas om 27-klubben när det kommer till stora musikpersonligheter. Detta är en väldigt tragisk del av musikhistoria då det handlar om några enormt begåvade musiker som alla gick bort när de endast var 27 år gamla. Beroende på vem man frågar kan det vara olika många som räknas in i denna klubb. Personer som Kurt Cobain, Robert Johnson, Mia Zapata och Amy Winehouse kan alla få tillträda när man tittar på åldern. Men här tittar vi på de fyra personerna som fick folk att först börja tala om 27-klubben, och som alla gick bort inom 2 år av varandra.

Brian Jones (1942-1969)

Brian Jones var en av de grundande medlemmarna till en av tidernas främsta rockband: the Rolling Stones. Medan han inte är så känd idag som en medlem av bandet var det Jones som valde bandmedlemmarna, vilken musik de spelade och fixade spelningarna, enligt uppgifter från basisten Bill Wyman. Efter många argument med både Mick Jagger och Keith Richards tillsammans med ett omfattande drogmissbruk tvingade de andra bandmedlemmarna dock Brian Jones ur bandet 1969. Brian Jones hittades död bara en månad senare den 3 juli 1969 drunknad i botten på en swimmingpool.

Jimi Hendrix (1942-1970)

Trots sin korta karriär räknas Jimi Hendrix än idag som en av världens främsta gitarrister. Under sin tid hann han dock bli internationellt känd och än idag är det många som hör om honom och hittar hans musik för första gången, ibland i de mest osannolika sammanhang. Hendrix är mest känd för sina framträdanden i Monterey Pop festival 1967 och den ikoniska festivalen Woodstock 1969, men hann även med ett flertal spelningar i Europa efter en engelsk manager upptäckte honom. Jimi Hendrix hittades medvetslös den 18 september 1970 i London men konstaterades vara död när sjukvårdare kommit fram.

Janis Joplin (1943-1970)

Precis som Jimi Hendrix är Janis Joplin känd för sina framträdanden på Monterey Pop festival och Woodstock och hennes röst är något vi inte hart dess like. Rösten må har särskiljt henne från mängden, men som så många andra musiker i sin tid var droger och alkohol ett stort problem. Trots att hon hade ett par rena år föll hon tillbaka ner i drogträsket, men fortsatte hela tiden som en artist. Janis Joplin hittas död i ett hotellrum i Hollywood den 4 oktober 1970, bara 16 dagar efter Jimi Hendrix gick bort.

Jim Morrison (1943-1971)

Jim Morrison var frontmannen för det psykedeliska rockbandet The Doors, grundat 1965 av Jim Morrison och keyboardisten Ray Manzarek. Till skillnad från så många unga musiker i världen både innan, under och efter Morrisons liv blev bandet signat bara året efter det bildades och deras popularitet mer eller mindre exploderade när de släppte ”Light my fire”. Jim Morrison hittades livlös i ett badkar i Paris den 3 juli 1971 och dödsförklarades strax därefter. Det finns dock få andra kända personer där det varit så mycket spekulation till dödsorsaken som just för Jim Morrison.