Skateboardkulturen handlar om frihet, om att bara ta sin bräda under armen och ge sig ut. Det avspeglar sig i både klädstil och musikstil. Det ska finnas rörelsefrihet, och intellektuell frihet. Saker som individualism och personlighet är viktiga. I det och mycket annat är skateboardkulturen inspirerad av och närliggande till både surf- och snowboardkulturen. Det har heller inte varit helt ovanligt att folk flutit in och ut beroende på årstid.

Surfmusik

Surfmusiken är grunden till mycket av den mer attitydmässigt anarkistiska musiken. Då det var de tidiga surfarna som började med skateboarding så finns det många beröringspunkter. Surf är dessutom riktigt bra musik att ha i lurarna när du rullar fram på din bräda. Bra artister att börja med är Dick Dale, the Beachboys, våra svenska storheter Robert Johnson and Punchdrunks eller bandet Agent Orange som gör mer punk av surfklassikerna.

Skate Punk

Skatepunken kan beskrivas om en hybrid mellan hardcorepunken och surfmusiken och har över tid utvecklats till en egen musikstil. Den började växa fram i 90-talets Kalifornien med band som NOFX och Pennywise. Det som kännetecknar den är att det är mer melodiös och gitarrbaserad musik än vad punk traditionellt har varit. Med tiden blev den dessutom mer influerad av pop och hiphop med band som Blink-182, Offspring och Sum 41.